Byzantijns zingen

benefietconcert in het Octaaf in Hoorn

pianobegeleiding bij concert in Vrijheidskerk, Alkmaar

Slavische koormuziek

Al tien jaar zingen wij met veel plezier in het Hoorns Byzantijns koor INDRIK. Frans als tenor, ik als alt. Sinds aug. '17 ben ik voorzitter van Indrik. Het koor zingt liederen uit de Slavische kerktraditie en Oost-Europese volksliederen, a capella en 4- tot 8-stemmig. Een hele uitdaging dus! 

Eenhoorn

De naam Indrik betekent eenhoorn. De eenhoorn is een oud symbool voor Christus. Ook komt de eenhoorn voor in het wapen van Hoorn.

Dirigent

Onze dirigent is Sergé Latychev. Hij benadrukt het belang van een unisono koorklank. De intentie van de film 'As it is heaven' komt hier dichtbij.

Drie Tulpen

De koorleden studeren thuis de muziek in met behulp van MP3- en MUS-bestanden. De afstemming vindt plaats tijdens de wekelijkse repetities. Deze worden meestal gehouden in 'De Drie Tulpen', het pastoraal centrum van de Koepelkerk in Hoorn, een prachtige neogothische kerk vlakbij het Hoornse Hop. Regelmatig repeteert Indrik ook in de kerk. 

Nieuwe leden

Indrik heeft momenteel 23 leden. Er is altijd plaats voor nieuwe zangers. Meer informatie: www.indrik.nl 

Komende concerten / uitvoeringen

16 juni 2023 - 19.45 u. zomerconcert in Bonifaciuskerk, Medemblik

15 oktober 2023 - 15.00 u. concert met Noord-Hollands Selectiekoor, Keyserkerk, Middenbeemster

12 november 2023 - 15.00 u. concert i.s.m. Bjerjozka, Vrijheidskerk, Alkmaar

Koorprojecten

Regelmatig zijn er ook projecten, waaraan projectleden kunnen meedoen. Indrik werkt hierbij samen met zusterkoor Bjerjozka. In 2020 was er een project rond de Liturgia Domestica van Alexander Gretsjaninov. Hieraan werkte ook het Noordhollands Byzantijns Mannenkoor mee.

Concertreis

Er zijn plannen om in 2024 mee te doen aan een internationaal korenfestival. Al eerder heeft Indrik in het buitenland gezongen. De eerste gezamenlijke buitenlandse reis van Indrik & Bjerjozka vond plaats in het najaar van 2018. Een korenuitwisseling met het koor Cappella uit Poznan - met concerten in Alkmaar en Schagen - werd toen voortgezet in Polen. Indrik en Bjerjozka waren in Poznan van 20-24 september 2018. Wij gaven o.a. concerten in twee lycea en in een katholieke kerk.                                                                 

Koorkleding

Ons koor zingt regelmatig in kerkdiensten. Ook worden elk jaar een aantal concerten gegeven. Tijdens een paasconcert in de Abdijkerk van Egmond-Binnen hebben wij voor het eerst de nieuwe, donkerblauwe koorkleding gedragen. De vrouwen dragen een lange, blauwe jurk. De mannen hebben een blauwe vlinderdas en pochet.

Foto's en poster

De nieuwe koorkleding is te zien op de foto hieronder. Scroll verder, dan verschijnen twee concertfoto's. Op de foto in de Oosterkerk in Hoorn en de Blije Mare in Alkmaar dragen sopranen en alten de platoks die gedragen worden bij het zingen van volksliederen. 

Homevideo's

In de coronatijd heeft Indrik ook niet stil gezeten. Zo is er in juli 2020 een homevideo gemaakt in samenwerking met koorleden van Bjerjozka. Het gebedslied Tebe Pojem van Dimitri Bortnjanski is in de huizen van 14 zangers opgenomen. De andere koorleden zijn in de video aanwezig d.m.v. foto's van recente concerten. In voorjaar 2021 is er een samenwerking ontstaan met het jongerenkoor Lauda uit Sint-Petersburg, waarmee wij een gezamenlijke homevideo maakten met het volkslied Karavany. Beide homevideo's zijn te vinden onder de foto's.

8 december 2023 - 19.45 u. Dickens-concert bij Kunst & Kerstmarkt in Bonifaciuskerk, Medemblik

concert in Koepelkerk, Hoorn

concert in Oosterkerk, Hoorn (foto: Dime Spijkerman)

drie Slavische koren bij uitvoering Liturgia Domestica in Alkmaar (foto: Marijke Soeting)

Home-video Tebe Pojem

Home-video, gemaakt in coronatijd

Karavany