Schrijven en dichten

rnieuwste boek: Elke week een engel (mei 2023)

Van jongs af aan

Schrijven en dichten had van jongs af aan mijn grote interesse. Als kind schreef ik al verhalen, die uitgetypt en ingebonden werden door mijn broer. Bij allerlei gelegenheden maakte ik gedichten. Als volwassene bleef schrijven en dichten in allerlei vormen 'mijn ding': in het onderwijs en in vrijwilligerswerk.

Met het schrijven van boeken begon ik zo'n twintig jaar geleden. Inmiddels nader ik mijn 20-jarig jubileum als schrijver met een breed palet aan uitgaven: proza, poëzie, liederen en kinderboeken. Veertien titels in totaal. Mijn zesde kinderboek 'Koa Koala' verscheen in januari 2022.


Elke week een engel

Inmiddels is mijn 14e boek gepubliceerd. Het heet 'Elke week een engel' en biedt ruimte aan ervaringen van mensen die ooit in hun leven een engel ontmoet hebben. Het boek is in mei 2023 verschenen bij Ekklesia, de uitgeverij die eerder vier boeken van mij publiceerde. Op 1 juli is de tweede druk al verschenen!

Veertien boeken - en twee Engelse vertalingen - op een rij

2004 - Gedenkstenen, uitg. Ekklesia

2006 - Kleuren van verwondering, uitg. Ekklesia

2009 - Dichter bij Gods muziek, uitg. Ekklesia

2011 - Geboren om te zingen, uitg. Boekencentrum

2012 - Bevrijd door dans, uitg. Boekscout

2015 - Liam, 't lieve lieveheersbeestje, uitg. Jongboek

2016 - In rep en roer voor Rembrandt, uitg. BraveNewBooks / 2e druk: 2019

2016 - Kleinbeeld zonder camera, uitg. BraveNewBooks

2017 - Finn in de vis, uitg. Jongboek

2017 - Gave gaven, uitg. Ekklesia / Vuur; 2e druk: okt. 2017

2019 - Race for Rembrandt - vertaling van In rep en roer voor Rembrandt - uitg. BraveNewBooks 

april 2021 - Mijn oma heet Corona, uitg. BraveNewBooks

juli 2021 - Dierenalfabet - 26 dierenverhaaltjes voor dierenvriendjes - uitg. BraveNewBooks

jan. 2022 - Koa Koala


mei 2023 - Elke week een engel

februari 2024 - An angel every week

Engelse vertaling RACE FOR REMBRANDT

Een van mijn kinderboeken in het Engels vertaald. In februari 2019 is namelijk de vertaling van mijn kinderboek In rep en roer voor Rembrandt uitgekomen. De titel is Race for Rembrandt. Gelijktijdig is de tweede druk van de Nederlandse editie beschikbaar gekomen. Beide boeken zijn geïllustreerd door Akkelien Zijlstra, die zich hiervoor uitgebreid verdiept heeft in het dagelijks leven in de Gouden Eeuw.

Inkijkexemplaar In rep en roer voor Rembrandt, 2e druk: https://kaleida.nl/boek/rep-en-roer-voor-rembrandt

Inkijkexemplaar Race for Rembrandthttps://kaleida.nl/boek/race-rembrandt?ean=9789402187519 

Rijksmuseum en Rembrandthuis

De Nederlandse en de Engelse editie van dit boek worden ook verkocht in de museumwinkels van het Rijksmuseum en het Rembrandthuis.

Engelse vertaling AN ANGEL EVERY WEEK


Een ontmoeting met een Pakistaanse zakenvrouw leidde tot de vertaling van 'Elke week een engel - 52 ontmoetingen met engelen'. De vertaling wordt als e-book verkocht, zodat de beschikbaarheid op andere continenten verzekerd is. 

TOELICHTING BOEKEN

Eerste boek, Gedenkstenen

Het schrijven van mijn eerste boek begon zo'n 20 jaar geleden, toen ik besloot iets van mijn ontdekkingstocht op het pad van het christelijk geloof te delen. Mijn debuut 'Gedenkstenen' werd daarmee een persoonlijk boek.

Tweede boek, Kleuren van Verwondering

Op 'Gedenkstenen' kwamen veel reacties in de trant van 'Dat heb ik niet meegemaakt, maar wel iets anders...' Die bijzondere ervaringen van mijn vertellers vatte ik samen in columns en ik maakte er passende gedichten bij. Zo ontstond het boek 'Kleuren van verwondering', met een verhaal en gedicht voor elke week van het jaar. Geschikt voor persoonlijke meditatie en vergaderopeningen bleek het te zijn.

Liedbundels

Vervolgens maakte ik een periode lang nieuwe christelijke liederen. Eerst waren die gebaseerd op melodieën uit de rijke Europese traditie. Een voorkeur ontwikkelde ik daarbij voor de golvende melodielijn van Zweedse en Anglicaanse hymnes. Geleidelijk begon ik ook zelf te componeren. Zo ontstonden de liedbundels 'Dichter bij Gods muziek' (2009) en 'Geboren om te zingen' (2011). In totaal 250 christelijke liederen.

DVD-opname

Zeven liederen uit 'Geboren om te zingen' zijn in juni 2014 op DVD opgenomen. Een projectkoor heeft deze liederen ingestudeerd t.b.v. een IKON-radiouitzending over de liedbundel. Originele koorzettingen bij de liederen zijn hiervoor gemaakt door dirigente Eva Kors. Het IKON-interview is ook te vinden in het menu van mijn website.

Biografisch werk

Toen een vriendin mij vroeg haar biografie te schrijven, kwam er een nieuwe fase in mijn auteurswerk. Ik beschreef haar leven in cirkels van donker naar licht. De zwarte cirkel staat hierbij voor haar vroege jeugd, die zij doorbracht in een jappenkamp. De witte cirkel symboliseert het nieuwe leven dat zij ontdekt heeft in de sacrale dans. Deze biografie heeft als titel meegekregen 'Bevrijd door dans'. Dit boek spreekt vooral mensen aan, die een diep trauma uit hun jeugd meedragen.

Gave gaven

Dit boek schreef ik op verzoek van het bestuur van de CWN. Het geeft praktische uitleg over de gaven en vrucht van de Geest en is dus een echt pinksterboek. Het is in eerste instantie geschreven voor tieners en jongvolwassenen, maar ieder die jong van geest is en op zoek naar meer van Gods Geest zal zich ook aangesproken voelen. Van dit boek kwam binnen het halfjaar een tweede druk uit. Inmiddels heb ik ook een werkboekje bij Gave Gaven geschreven, bestemd voor gespreksgroepen, bijbelkringen en gebedsgroepen.

Prentenboek 'Liam, 't lieve lieveheersbeestje'

Ook voor een jongere doelgroep schrijf ik graag. Mijn eerste prentenboek voor 4-7 jarigen verscheen in december 2015. Het verhaal vertelt waarom lieveheersbeestjes zeven stippen hebben. Ook gaat het over anders en uniek zijn.

Tweede kinderboek, Finn in de Vis

In februari 2017 verscheen mijn tweede prentenboek: Finn in de vis. Het verhaal: Finn is een heel gevoelig jongetje met heftige emoties. In de buik van een wondervis leert hij beter omgaan met zijn bijzondere aanleg. Hij wordt de lieve Finn die hij is... en hij mag altijd terugkomen bij de vis om weer rustig te worden.

Derde kinderboek, In rep en roer voor Rembrandt

Schrijven en onderwijs kwamen heel dicht bij elkaar, toen in mei 2016 mijn kinderboek In rep en roer voor Rembrandt gepresenteerd werd in basisschool Trifolium. Met de twee hoofdpersonen Maïta en Alessa ging ik op de foto na de presentatie. De tweede druk verscheen in 2019. De aanschaf van deze fraai geïllustreerde editie wordt door NBD-Biblion aanbevolen aan alle openbare bibliotheken.

Vierde kinderboek, Mijn oma heet Corona

In april 2021 is mijn vierde kinderboek uitgekomen. In dit prentenboek staat oma Corona centraal, die uiteraard niet blij is met haar naam. Kleindochter Myra gaat op pad om oma te helpen.

Vijfde kinderboek, Dierenalfabet

In juli 2021 is mijn vijfde kinderboek uitgekomen. In dit prentenboek staan 26 dierenverhaaltjes voor dierenvriendjes. De dieren van A tot Z zijn in hun avonturen net als kinderen. Ze maken soms ruzie, hebben ongelukjes, gaan niet graag vroeg naar bed en zijn de weg naar huis kwijt. Uiteindelijk komt het allemaal wel goed met de dierenhelden van Appie Aap tot Zwanie Zwaan.

Zesde kinderboek, Koa Koala

Dichtbundel

Veel gedichten maakte ik in de loop der jaren, maar mijn eerste complete dichtbundel Kleinbeeld zonder Camera kwam pas uit in juni 2016. De overhandiging van het eerste exemplaar vond plaats in de galerietuin Overweerse Polderdijk in Purmerend.

Illustraties

Bijzonder is het dat elf van mijn boeken geïllustreerd zijn door Lilly Scheffer. Zij voelt als geen ander de intentie van hoofdstukken, gedichten en liederen aan. Haar indrukken geeft zij weer in treffende beelden. Een voorbeeld uit Bevrijd door dans ziet u hieronder. Mijn illustratrice voor In rep en roer voor Rembrandt is Akkelien Zijlstra. Zij heeft hiermee een veelbelovend debuut gemaakt. Een van haar illustraties ziet u aan de voet van de pagina.

Hoe bestellen?

Bestellen van mijn boeken is mogelijk in de boekhandel, via bol.com en de websites van de genoemde uitgevers

Alle boeken kunnen ook bij mij als schrijver besteld worden. Dat kan eenvoudig via de webshop, waar ook aanvullende informatie over de boeken te vinden is. Bij persoonlijk bestellen is signeren eenvoudig te regelen. Geeft u die wens even aan via de contactpagina.

In januari 2022 is mijn vierde prentenboek uitgekomen. Het gaat over het koalabeertje Koa die het in het slingerbos nogal saai vindt. Hij wil uitproberen hoe het is een ander dier te zijn. Zo wordt hij achtereenvolgens een papegaai, chimpansee, mier, olifant, vlieg, varaan en adelaar. Steeds is hij toch niet helemaal tevreden. Tenslotte krijgt hij heimwee naar zijn eigen huis, maar is de weg kwijt. Hoe komt hij weer terug bij zijn boom bij de waterstuw?


Elke week een engel

In mei 2023 is dit boek verschenen. Het is het resultaat van een oproep: 'Heb jij ooit een engel ontmoet?' Veel reacties ontving ik op deze vraag die ik in allerlei media stelde. Ik heb 52 verhalen geselecteerd, voor elke week een ervaringsverhaal. Het boek bevat acht hoofdstukken, waarin verteld wordt over engelen als redders, boodschappers, zangers, strijders, begeleiders, beschermers, troosters en genezers. Elk hoofdstuk begint met een inleiding waarin ook bijbelse lijnen worden getrokken.


Oranje cirkel uit 'Bevrijd door dans' - Lilly Scheffer

uit 'In rep en roer voor Rembrandt'- Akkelien Zijlstra

illustratie van Lilly Scheffer uit 'Koa Koala'